Beginnende taalontwikkeling - Mondelinge taalvaardigheid

Online cursus Beginnende taalontwikkeling - Mondelinge taalvaardigheid

In deze cursus leer je op welke manieren je een pedagogisch klimaat kan vormgeven, zodat de taalontwikkeling optimaal verloopt. Ook leer je hoe je mondelinge taalontwikkeling kan stimuleren in de praktijk en hoe je je taalonderwijs moet vormgeven. Deze cursus is opgezet in samenwerking met Paul Filipiak, taalleesdeskundige.

Deze cursus is met name bedoeld voor leraren die met jonge kinderen werken en bespreekt wat mondelinge taalvaardigheid inhoudt en hoe je dit in het taalonderwijs moet stimuleren. Dit begint onder andere bij het vormgeven van een goed pedagogisch klimaat. In deze cursus wordt beschreven wat mondelinge taalvaardigheid inhoudt en hoe je dit door middel van activiteiten als spel en voorlezen kan stimuleren in je taalonderwijs. Niet alleen op school, maar ook in samenwerking met ouders thuis.

Deze cursus is opgezet in samenwerking met Paul Filipiak, taalleesdeskundige. Hij heeft bijgedragen aan de opzet en het kiezen van de inhoud van deze cursus.

Doel van de cursus

In deze cursus leer je op welke manieren je je pedagogisch klimaat kan vormgeven, zodat de taalontwikkeling van je leerlingen zo optimaal mogelijk verloopt. Verder leer je hoe de mondelinge taalontwikkeling verloopt, hoe je deze kan stimuleren in de praktijk en in de thuisomgeving en hoe je je taalonderwijs moet vormgeven.

Wat kan of ken je na de cursus (leerdoelen)

  • Je weet wat een goed pedagogisch klimaat is, welke invloed het pedagogisch klimaat op de taalontwikkeling heeft en hoe je dit kan vormgeven.
  • Je begrijpt waarom het belangrijk is voor de taalstimulering van je leerlingen om hen goed te leren kennen en kent manieren om hen te leren kennen.
  • Je weet wat mondelinge taalvaardigheid is en je weet op welke manier(en) en activiteiten waarmee je de mondelinge taalvaardigheid van je leerlingen kan stimuleren op school en thuis.
  • Je begrijpt waarom een stimulerende thuisomgeving voor de taalontwikkeling van een kind belangrijk is en waarom ouders en leraren moeten samenwerken voor de taalstimulering.

Duur en studiebelasting

De cursus Beginnende taalontwikkeling - Mondelinge taalvaardigheid duurt ongeveer 6 uur met een studiebelasting van 8 uur.

Doelgroep en vooropleiding

Deze online cursus is geschikt voor leraren die met jonge kinderen werken. Ook interessant voor iedereen die te maken heeft met pedagogiek, didactiek of onderwijskunde of daarin geïnteresseerd is. Een pedagogische, didactische of onderwijskundige vooropleiding op minimaal mbo-niveau is aan te bevelen.

Vaardigheden

Je breidt je kennis uit over de mondelinge taalvaardigheid van je leerlingen en hoe je dit kan stimuleren. Je ontwikkelt je leerkrachtvaardigheden door activiteiten in de klas uit te voeren dit de mondelinge taalvaardigheid van je leerlingen zullen stimuleren.

Lesmaterialen

De cursus Beginnende taalontwikkeling - Mondelinge taalvaardigheid bestaat uit: Online instructie, e-learning, praktijkopdrachten en vragen na elk (sub)thema.

Opbouw van de cursus

Deze module bestaat uit een aantal onderdelen. Allereerst wordt de ontwikkeling van de mondelinge taalvaardigheid besproken aan de hand van de volgende thema's:

  1. Pedagogische taalontwikkeling
  2. Stimuleren van mondelinge taalvaardigheid
  3. Taalstimulering thuis

Binnen elk thema bestaan één of meerdere subthema's. Hierbij worden verschillende soorten vragen gesteld. Zo worden er leesvragen gesteld over de artikelen. Dit zijn vragen die je helpen om het artikel grondig te bestuderen en te reflecteren op je eigen praktijk. Daarnaast zullen er na elk subthema één of meerdere kennisvragen over de inhoud worden gesteld gesteld. Ook zal er een aantal praktijkopdrachten gegeven worden. Deze opdrachten zijn bedoeld om te reflecteren op je eigen praktijk, de opgedane kennis uit te voeren in de praktijk om zo je eigen handelen te ontwikkelen en het taalonderwijs vorm te geven. De voorbereiding op deze praktijkopdrachten doe je in deze cursus. Vervolgens voer je deze opdrachten in de praktijk uit. Dit kan ook na de cursus gedaan worden.

Certificaat

Als je slaagt voor de cursus, ontvang je per e-mail een gewaarmerkt certificaat. Dit certificaat kun je uiteraard op LinkedIn of op een ander loopbaanportal zoals At Monday plaatsen. Zo ontwikkel je je en laat je het ook aan anderen zien!