Ouderbetrokkenheid (VO)

Online cursus Ouderbetrokkenheid (VO)

Deze cursus gaat specifiek over ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs. Hoe werk je samen met ouders in plaats van alleen maar informeren, wat is de rol van de mentor, waar moet je rekening mee houden? En nog meer. 

Ouderbetrokkenheid is steeds meer een thema. Deze cursus gaat specifiek over ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs: wat is dat? Hoe werk je samen met ouders in plaats van alleen maar informeren, wat is de rol van de mentor, waar moet je rekening mee houden? En nog meer. 

Deze cursus is opgezet in samenwerking met Peter de Vries, expert en onderzoeker ouderbetrokkenheid.

Doel van de cursus

Door deze cursus leer je wat ouderbetrokkenheid in het VO is, hoe dat eruit ziet in de praktijk en wat je zelf kunt en moet doen om deze ouderbetrokkenheid te vergroten. Blijf nadenken over het betrekken van ouders in het onderwijs. Dit zal niet alleen positieve effecten voor de ouders hebben, maar vooral voor de leerlingen en ook voor jezelf.

Wat kan je of ken je na de cursus

  • Je begrijpt waarom ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs een minstens zo belangrijk thema is als in het basisonderwijs.
  • Je kent de inhoud van de zelfdeterminatie theorie en de loyaliteitstheorie van Nagy en kunt deze in verband brengen met ouderbetrokkenheid.
  • Je kunt uitleggen waarom tevredenheidsonderzoeken niet op de juiste manier de kwaliteit van scholen meten en op welke manier dit wel gedaan moet worden.
  • Je weet op welke manier ouderbetrokkenheid in het VO vormgegeven kan worden aan de hand van het Inrichtingsmodel Ouderbetrokkenheid en de Nieuwe Standaarden Ouderbetrokkenheid.

Duur en studiebelasting

De cursus 'Ouderbetrokkenheid (VO)' duurt ongeveer 6 uur met een studiebelasting van 8 uur. 

Doelgroep en vooropleiding

Deze online cursus is geschikt voor leerkrachten. Ook interessant voor iedereen die te maken heeft met pedagogiek of daarin geïnteresseerd is. Een pedagogische vooropleiding op minimaal mbo-niveau is aan te bevelen. 

Vaardigheden

Door het volgen van deze cursus werk je aan de vaardigheden die je als leerkracht nodig hebt om je leerlingen te ondersteunen in hun persoonsvormen en leervoorwaarden en hen te helpen deze te ontwikkelen. 

Lesmaterialen

De cursus 'Ouderbetrokkenheid (VO)' bestaat uit: Online instructie, E-learning en toetsvragen na elke paragraaf.

Opbouw van de cursus

Ouderbetrokkenheid (VO) wordt besproken aan de hand van vier thema's:

  1. Ouderbetrokkenheid

  2. Andere belangrijke theorieën bij ouderbetrokkenheid

  3. Richt je niet op tevreden ouders

  4. Het vormgeven van ouderbetrokkenheid

Binnen elk thema bestaan één of meerdere subthema's. Na elk subthema worden er één of meerdere vragen over de inhoud gesteld. 

Het is goed om bij ouderbetrokkenheid in het VO vanuit theorie en reflectie naar de praktijk te kijken. Deze module bevat daarom een aantal open vragen die je helpen om je visie te verwoorden en om te reflecteren op de aangeboden inzichten vanuit de theorie. Het beantwoorden van de open vragen verdiept je reflectie en helpt je om de brug naar je praktijk te slaan. Als je de module hebt afgerond kun je daarna altijd terug om je beantwoording nog eens terug te lezen.

Toetsing

Om voor de cursus te slagen, moet je minimaal 90 procent van de vragen goed beantwoord hebben. 

Certificaat

Als je slaagt voor de cursus, ontvang je per e-mail een gewaarmerkt certificaat. Dit certificaat kun je uiteraard op LinkedIn plaatsen. Zo ontwikkel je je en laat je het ook aan anderen zien!

Betrokkenheid
Luisteren
Motiveren