The heart of enterprise (samenvatting)

The heart of enterprise (samenvatting)

Sommige boeken zijn onder kenners legendarisch, maar bereiken het grote publiek niet. Zo ook dit werk van Beer, waarin hij uitlegt dat management véél kan leren van cybernetica (de studie van “regulatie”). Als je abstract kunt denken, is het enorm inzichtvol. Niet voor niets wilden hele regeringen ermee aan de slag.

The heart of enterprise

Sommige boeken zijn onder kenners legendarisch, maar bereiken het grote publiek niet. Zo ook dit werk van Beer, waarin hij uitlegt dat management véél kan leren van cybernetica (de studie van “regulatie”). Als je abstract kunt denken, is het enorm inzichtvol. Niet voor niets wilden hele regeringen ermee aan de slag. Lees meer.....

 

De auteur

Anthony Stafford Beer was psycholoog en is bekend geworden door zijn werk aan de ontwikkeling van de cybernetica en als de grondlegger van het Viable System Model Stafford Beer past in de traditie van de systeemtheorie, onder andere vertegenwoordigd door W.Ross Ashby en Ludwig von Bertalanffy. Stafford Beer leerde dat elk organisme moeten kunnen omgaan met complexiteit in zijn omgeving door daar voldoende interne variabiliteit tegenover te stellen . Beer borduurde voort op de bevindingen en ontwikkelde zijn Viable System Model. Het Viable System Model is onder andere uitgewerkt in Beers boek The Brain of the Firm. Hierin stelt Beer allereerst vast dat organisatie moeten omgaan met complexiteit om levensvatbaar te blijven.

 

Over de samenvattingen

Business boeken. De lijst van klassiekers die je gelezen zou moeten hebben blijft groeien. Maar wie heeft daar de tijd voor, en waarom moeten ze zo dik zijn? Dr. Machiel Emmerink heeft de beste boeken ter wereld helemaal voor je gestript tot de essentie, in 2 pagina’s per boek (Nederlands en Engels). Door de ultracompacte samenvatting raak je in 10 tot 15 minuten tot de kern van het verhaal. 

 

De samenvatter Machiel Emmering

Machiel studeerde economie en bedrijfskunde, en is gepromoveerd bij Nyenrode. Hij past dit toe als management consultant, trainer, projectmanager, en ondernemer.

Hij werkte voor o.a. DNB, Sara Lee en Philips, en sinds 2007 als zzp’er voor corporates (o.a. ING, MasterCard, eBay), ministeries (o.a. EZ, I&W, VWS), en grote MKB’ers (o.a. Heerema, TFG, TOPdesk).

Machiel heeft vele artikelen en een diverse boeken geschreven, waaronder Het Bedrijf, de verkorte handleiding en 100 Business Bites. Zijn stijl is los en informeel, maar hij zit wel strak op inhoud. Zijn “ding” is om omvangrijke en schijnbaar complexe gebieden toch logisch, compact en toegankelijk voor iedereen te maken. Zo ontstonden ook de samenvattingen van SpeedMBA. 

Aanpassingsvermogen
Betrokkenheid
Delegeren
Klantgerichtheid
Omgang met details
Omgevingsbewustzijn
Ontwikkelen medewerkers
Organisatiegericht aansturen
Samenwerken