Cultures and organizations: software of the mind (samenvatting)

Cultures and organizations: software of the mind (samenvatting)

Nederland heeft maar liefst TWEE internationaal erkende goeroes op het gebied van cultuur: Hofstede en Trompenaars. Beiden bieden modellen waarmee cultuur geduid kan worden. Maar die verschillen wel. Interessant dus om BEIDE samengevat bij elkaar te hebben. Zo word je nog snelle cultuurexpert.

Cultures and organizations: software of the mind (Samenvatting)

Nederland heeft maar liefst TWEE internationaal erkende goeroes op het gebied van cultuur: Hofstede en Trompenaars. Beiden bieden modellen waarmee cultuur geduid kan worden. Maar die verschillen wel. Interessant dus om BEIDE samengevat bij elkaar te hebben. Zo word je nog snelle cultuurexpert. Lees meer...

 

De auteur

Geert Hofstede was een Nederlands organisatiepsycholoog, die internationale bekendheid geniet op het gebied van interculturele studies. Hij was verbonden aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde van de Universiteit Maastricht, waar hij de studierichting Internationaal Management opzette. Hij was werktuigbouwkundig ingenieur en promoveerde in 1967 aan de Rijksuniversiteit Groningen in de organisatiesociologie. Hofstede was hoogleraar Vergelijkende cultuurstudies van organisaties aan de

 

Over de samenvattingen

De samenvattingen van SpeedMBA zijn ultracompact. Of het origineel nu een boek van 200 of van 500 pagina’s is, steeds krijg je in het equivalent van 1,5 tot 2 A4 de gehele essentie van het boek mee. Voor de één is dit de ideale lengte om de kernboodschappen mee te pakken, voor de ander kan het als een aftasting dienen om het echte boek te gaan lezen.

 

De samenvatter Machiel Emmering

Machiel studeerde economie en bedrijfskunde, en is gepromoveerd bij Nyenrode. Hij past dit toe als management consultant, trainer, projectmanager, en ondernemer.

Hij werkte voor o.a. DNB, Sara Lee en Philips, en sinds 2007 als zzp’er voor corporates (o.a. ING, MasterCard, eBay), ministeries (o.a. EZ, I&W, VWS), en grote MKB’ers (o.a. Heerema, TFG, TOPdesk).

Machiel heeft vele artikelen en een diverse boeken geschreven, waaronder Het Bedrijf, de verkorte handleiding en 100 Business Bites. Zijn stijl is los en informeel, maar hij zit wel strak op inhoud. Zijn “ding” is om omvangrijke en schijnbaar complexe gebieden toch logisch, compact en toegankelijk voor iedereen te maken. Zo ontstonden ook de samenvattingen van SpeedMBA. 

Aanpassingsvermogen
Betrokkenheid
Integriteit
Klantgerichtheid
Luisteren
Mondelinge vaardigheid
Omgevingsbewustzijn
Overtuigingskracht
Samenbindend leiderschap
Samenwerken
Toewijding